Lisää soittimista

Alttoviulu 

on modernin jousisoitinperheen vanhin jäsen, joka saavutti muotonsa vuoden 1540 vaiheilla. Alttoviulu on kooltaan hieman suurempi kuin tavallinen viulu ja sen ääniala on matalampi. Orkesterissa ja jousikvartetissa alttoviulu sijoittuu viulujen ja sellojen väliin.

Alttoviulun soittamisessa orkesterisoitto ja kamarimusiikki ovat keskeisellä sijalla. Jousiorkesteriin mennään yleensä jo toisena opiskeluvuotena. Yhteismusisoinnin kautta saa harrastuskavereita ja pääsee esiintymään konserteissa monta kertaa lukuvuoden aikana.

Alttoviulun osakoot alkavat 11 tuumasta, joka vastaa ¼-viulua. Osin aloitussoittimen koon vuoksi sopiva aloitusikä on yleensä eskarin tai koulun alkamisen tienoilla.

Oppilassoittimen hinta on n. 500-650 euroa sisältäen soittimen, jousen ja kotelon. Useimmat viulunrakentajat hyvittävät vanhasta soittimesta 75% seuraavaan soittimeen vaihdettaessa. Jotkut viulunrakentajat ja soitinliikkeet myös vuokraavat soittimia. Konservatoriolla on vuokrattavana rajoitettu määrä aloitussoittimia, joiden saatavuus vaihtelee vuosittain.

Koska alttoviulu ja sen jousi vaativat säännöllistä huoltoa, kannattaa soitin hankkia jousisoittimiin erikoistuneesta liikkeestä tai viulunrakentajalta. Soitonopettaja avustaa mielellään soittimen valinnassa.