Musiikkiopisto

Tampereen konservatorion taiteen laaja perusopetus tarjoaa oppilailleen monipuolista ja korkeatasoista musiikin ja tanssin opetusta, joka synnyttää hyvät valmiudet itsenäiseen harrastamiseen tai ammatillisiin opintoihin. Onnistuneet esiintymiset, yhdessä tekeminen ja innostavat työskentelymenetelmät ovat keskeisiä osa-alueita Tampereen konservatorion toiminnassa.

Musiikkiopiston perusopinnoissa opitaan oman instrumentin perustaidot. Oppilas kykenee vähitellen sekä sooloesityksiin että yhteismusisointiin. Instrumenttiopintojen rinnalla osallistutaan alusta alkaen musiikin hahmotusaineiden opetusryhmiin. Yhteismusisointia opitaan kuorossa, orkestereissa tai kamarimusiikkiyhtyeissä. Viikottaiset opetusajat ovat 45-75 min/aine.

Musiikkiopiston oppilaaksi haetaan keväisin soitinvalintatilaisuuksissa. Opinnot kestävät pääsääntöisesti 10 vuotta. Oppilas voi käydä konservatoriolla hyvinkin kolme kertaa viikossa riippuen opetusajoista ja -ryhmistä. Musiikin opiskelu edellyttää sitoutumista ja musiikillista innostusta eikä oman työn eli harjoittelemisen ja musiikin kuuntelun merkitystä edistymiselle voi liikaa korostaa.

Syventävissä opinnoissa kehitetään edelleen musiikin perustasolla hankittuja taitoja. Tavoitteena on luoda edellytykset musiikkiharrastuksen itsenäiseen jatkamiseen tai musiikin ammatillisiin tai korkeakouluopintoihin. Opinnot estävät pääsääntöisesti neljä vuotta.





Opetettavat instrumentit

  • Jousisoittimet: viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso
  • Puupuhaltimet: huilu, oboe, klarinetti, fagotti, saksofoni, nokkahuilu
  • Vaskipuhaltimet: trumpetti, käyrätorvi, pasuuna, baritonitorvi, tuuba
  • Muut instrumentit: cembalo, kirkkourut, piano, harmonikka, kantele, harppu, kitara, sähkökitara, sähköbasso, lyömäsoittimet, laulu, laulukoulu (aloitusvuonna 9 vuotta täyttävät)

Perusopintojen rakenne

Syventävien opintojen rakenne