Ammattiin: Muusikko

Musiikkialan perustutkinnon suorittaneet muusikot voivat työskennellä erilaisissa orkestereissa, kokoonpanoissa ja yhtyeissä. Heidän työnsä koostuu pääasiassa esiintymisistä ja ohjelmiston harjoittelusta.

Musiikkialan perustutkinnon koulutus Tampereen konservatoriossa on klassisen musiikin sisältöjen mukaista. Tutkinto antaa ammatilliset perusvalmiudet ja yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Jälkimmäisellä tarkoitetaan sitä, että musiikkialan perustutkinnon suorittanut henkilö voi hakeutua jatkamaan opintoja esim. ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin:

Valintaperusteet

Opiskelijat valitaan pääsykokeiden perusteella. Pääsykokeissa menestyy niillä taidoilla ja tiedoilla, jotka vaaditaan musiikkiopiston perustason päättötodistuksen saamiseen. Pääsykoekappaleiden pitäisi olla 3/3 -tasoa ja teoriakokeissa pärjää Musiikin perusteet 4 -tason tiedoilla. Suomen musiikkioppilaitosten sivuilta löytyvät ladattavat materiaalit https://www.musicedu.fi/ladattavat-materiaalit/ -> tasosuoritusohjeet.

Klassinen musiikki

Musiikkialan perustutkinnon koulutus Tampereen konservatoriossa on klassisen musiikin sisältöjen mukaista. Poikkeuksena sähkökitaran ja sähköbasson opetus, joka toteutetaan soittimille ominaisilla ohjelmistoilla.

Tutustumispäivät

Tampereen konservatoriossa ei ole varsinaisia tutustumispäiviä, mutta apulaisrehtori Susanna Vainioon voi ottaa yhteyttä, jos haluaa tulla tutustumaan taloon: susanna.vainio@tampereenkonservatorio.fi.

HOKS (henkilökohtainen opiskelusuunnitelma)

Opintojen alussa jokaiselle opiskelijoille tehdään HOKS (henkilökohtainen opiskelusuunnitelma). HOKSissa selvitetään opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen ja sen pohjalta suunnitellaan, millaista osaamista opiskelija tarvitsee ja miten se saavutetaan.

Alla linkki 1.8.2020 voimaan tulleen opetussuunnitelman perusteisiin:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/6749301/reformi/tiedot

Lukio-opinnot:

Peruskoulun jälkeen aloittavat:
Lukio-opinnot suoritetaan pääsääntöisesti Tampereen yhteiskoulun lukiossa. Opintojen alussa tehdään henkilökohtainen suunnitelma yhdessä lukion opon kanssa. Lukion kurssit suoritetaan kolmen vuoden opintojen aikana. Opiskelija voi konservatorion kustannuksella suorittaa yo-kirjoituksissa viisi pakollista ainetta.

Ylioppilaat
Ammatillisiin tutkinnon osiin tunnustetaan osaamista 25 osp lukiossa suoritetuista aineista ja yhteisiin aineisiin vähintään 18 osp.